Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza pierwszą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2022
Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych.
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich.
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności.
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności.
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Szczegóły dostępne na stronie https://wrir.wzp.pl/konkurs-tradycje.../o-konkursie